søndag den 20. oktober 2013

Storstrømmen i uge 42

Farvandet syd for Sjælland er på mange måder lidt overset, men det ville vi råde bod på, så vi drog til Langebæk havn en tidlig mandag morgen i det allerflotteste efterårsvej - og stak ud i renden mellem Langø og Tærø med vinden lidt ind bag fra - ud i Storstrømmen.

Mange dejlige steder sejlede vi forbi, men kunne ikke helt blive enige om, hvor det var bedst at sætte i land, så vi nåede helt til Bogø Havn - før vi kom på land og kunne indtage frokosten.

Ikke langt efter havnen tonede Farøbroen sig op - og da vi ikke kunne komme under dæmningen mellem Farø og Bogø - måtte vi naturligvis igennem det store midterfag - og der var plads nok til os alle fire, men her ude kunne vi godt mærke, at der var dybt, og dønningerne var lidt større for vinden havde taget til.

Det fik vi så fornøjelsen af på tilbageturen langs Sjællands sydkyst - med vinden imod os. Men smukt var det at sejle langs den skovklædte kyst.

Lige ved Langebæk havn er der også en bro - en noget mindre af slagsen, men ikke desto mindre en smuk bro - sådan i aftensolen, hvor vandet igen blev helt blankt.

Nåede lige at få sat teltene op - inden solen gik ned - og så hyggede Karin, Ralf, Gert og Ivan sig under halvtaget med snaks, mad og et enkelt glas vin.

Tirsdag morgen er det overskyet - hvilket helt i overensstemmelse med vejrudsigten. Til gengæld er vinden løjet noget af. I dag aftaler vi så at gå den anden vej - til venstre over mod Kalvehave og videre mod nordsiden af Nyord - i håbet om at se sæler. På vejen passerer vi - igen i det midterste brofag - en bro, denne gang dronningen, nemlig Dr. Alexandrines bro, der også pryder vores 500 kroner seddel.

En lille detalje fra vores ture skal med. Gert samler på øer - og i dag fik han 2 på balkortet - selv om det kostede en meget lang gåtur i det lave vand - her er det en fordel med  en let roer, let kajak og med en bred bund - ellers skal man gå meget længere.

Her er dog den lykkelige "øbesidder" - som efterfølgende gjorde godt ved at give kaffe og kage på Nyord.

Igennem den smalle passage mellem Nyord og Ulvshale kunne vi se de stejle sider langs renden og helt ude på spidsen af Ulvshale gik vi i land og spiste frokost.


Selv om efteråret er fremskredet er der stadig blomster der kan nydes - her Strandasters, der måske i virkeligheden var det eneste element i dagen med farve på.

Selv om vi gik rundt om sandholmene nord for Nyord så vi ingen sæler, til gengæld var der rigtig mange fugle - især svaner, der er meget frygtsomme og flyver, så snart vi nærmer os.

Efter kaffen havde vi travlt med at komme til Kalvehave i håbet om, at vi der kunne erhverve et liggeunderlag til Ralf, der synes at et punkteret et af slagsen ikke er så godt at sove på. Det lykkedes ikke - livet kan være hårdt!

 Igen en hyggelig aften, hvor vi trætte efter dages tur på vandet gik tidligt til køjs.


Midt om natten måtte Gert på apoteket og tidlig onsdag morgen tog han og Karin af sted. Ralf og jeg valgte så at tage den otte-tals-tur rundt om Tærø og Langø, som Gert havde talt så meget om. Stadig gråvejr, men flotte kyster og flotte udsigter - nu ved vi, hvor vi skal gå i land på Tærø med den flotteste strand.

På vej tilbage og ind mellem øerne mod havnen hørte vi pludselig en værre larm. Nå, det måtte være vandet, der strømmede over et skær længere ude - men lyden forfulgte os og så pegede Ralf på en styrbordsbøje (grøn) der brusede gennem vandet.

Forsigtigt sejlede vi rund om bøjen, så i vandet efter ham, der måtte gå og trække den efter sig - eller den snor, der måtte trække den. Jeg stak pagajen i vandet for at se, om det var strømmen - men det gav ikke noget resultat. Først om fredagen fik vi en forklaring af Farvandsdirektoratet - sådan en bøje er 6 meter lang og stikker altså ca. 4 meter, og der nede kan der sagtens være stærke understrømme, der kan trække bøjen gennem vandet.

Tilbagelige omkring middagstid - og op på taget med kajakkerne og kursen mod Brøndby. Dog med et lille stop ved Udby kro - hvor de stadig kan servere en god platte.

Herlige tre dage med kajak og godt selskab.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar